Hoppa till sidans innehåll

Uppdatering smittoläge

02 SEP 2020 12:15
Vi har nu fått provsvaren på våra tre nya hästar, och tyvärr visade det sig att alla tre har kvarka. Hästarna är nu flyttade från anläggningen till vår sommarhage.
  • Skapad: 02 SEP 2020 12:15

Då vi genast vid avlastningen upptäckte sjukdomssymtom på hästarna, har vi från första stund hanterat dem mycket strikt, och de har varit i sträng karantän. Ingen av dem har varit i kontakt vare sig med ngt stall med hästar, gårdsplan eller ridhus, och de som har hanterat dem har varit mkt noga med separat utrustning, byte av kläder och desinfektion. Inga obehöriga har varit i närheten av hästarna, eller i det utrymme de har stått.
Detta innebär att vi om två veckor kan öppna anläggningen igen, enligt veterinären och SVA:s rekommendationer. Läs gärna på mer om sjukdomen, samt vad SVA rekommenderar: https://www.sva.se/djurhalsa/djursjukdomar-a-o/kvarka-hos-hast-streptococcus-equi/
Kvarka är ingen luftburen smitta, utan en kontaktsmitta, som endast smittar via droppar, t ex via snor, saliv eller vätska från spruckna bölder. Dropparna är tunga, och faller snabbt ner till marken. Om en häst nyser eller frustar kan dropparna som längst och i medvind åka ca 5 m. Oftast endast högst ett par meter. För att bli smittad måste sedan den osmittade hästens nos komma i kontakt med bakterien exempelvis genom att nosa på en smittad häst, på infekterade kläder, boxinredning, vattenhinkar, utrustning eller dylikt. Kvarkabakterier har inga sporer, som sitter kvar länge i väggarna, utan försvinner oftast som längst på några månader, om ingen rengöring utförs. I torrt och ljust utrymme är livslängden mycket kortare. Läs gärna mer om överlevnad av bakterierna t ex här: https://stud.epsilon.slu.se/13569/11/andreasson_m_180124.pdf eller här: https://www.hippson.se/artikelarkivet/veterinar/kvarka-spridning-behandling-och-forebyggande-atgar.htm eller här: https://www.tidningenridsport.se/kvarkan-sitter-kvar-lange-i-kladerna/
Vi är i alla fall glada att vi har haft möjlighet att flytta bort hästarna från anläggningen så att vi får öppna anläggningen snart igen, och att vi direkt kunde isolera sjukdomen. Nu håller vi tummarna för att de smittade hästarna inte får några ytterligare komplikationer.
Om någon vet ett vindskydd till salu, så hör av er! Vi kommer att behöva ett i sommarhagen!
För frågor eller funderingar, kontakta Stina Pilhall, This is a mailto link
Skribent: Stina Pilhall
Epost: Adressen Gömd

facebook

 

 

 

SPONSORER

  

centern

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Trollhättans FRK - Ridsport
Ängens Gård
46191 Trollhättan

Kontakt:
Tel: 0520500050
Fax: 0520500059
E-post: This is a mailto link